İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE (EKLEME 21.08.2023)

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- Bu yönerge KTO Karatay Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin kısmi zamanlı olarak çalıştırılabilmesi, sayılarının belirlenmesi, öğrencilerin seçimi, göreve başlatılması, haftalık çalışma sürelerini, aylık puantaj ve ödeme gibi hususları belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.
Kapsam
MADDE 2- Bu Yönerge, KTO Karatay Üniversitesinde öğrenim gören ön lisans/lisans öğrencilerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3- Bu Yönerge 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46’ncı maddesinin k bendine dayanarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- Bu yönergede geçen;
  1. Birim: Kısmi zamanlı öğrenci çalıştıran Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Enstitü, Direktörlük ve Rektörlüğe bağlı tüm merkez, bölüm, ofis ve müdürlüklerini,
  2. Birim Yöneticisi: Yukarıda adı geçen birimlerin üst yöneticisini,
  3. Kısmi Zamanlı Öğrenci: Yönerge esaslarına göre KTO Karatay Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kısmi zamanlı olarak çalıştırılan ve işçi sayılmayan öğrenciyi,
  4. Ofis: KTO Karatay Üniversitesi Kariyer Gelişim ve Mezun İlişkileri Ofisini,
  5. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesini kapsar.
İKİNCİ BÖLÜM
Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırılması
Öğrenci Çalıştıracak Birimlerin ve Öğrenci Sayılarının Belirlenmesi
MADDE 5- (1) Kısmi zamanlı öğrenciler Üniversitenin Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Enstitü, Direktörlük ve Rektörlüğe bağlı tüm merkez, bölüm, ofis ve müdürlüklerinde çalıştırılabilir.
(2) Hangi birimde ne kadar kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılacağı; birimlerin ihtiyaçları, talepleri, çalıştırma gerekçeleri, geçmiş yıllardaki uygulamalar, gözlenen ihtiyaçlar ve elde edilen performanslar ile birimlerin yerine getirmek zorunda oldukları görevler, birimlerin özelliği, insan kaynakları ihtiyacı ile kısmi zamanlı öğrenci çalıştırma maliyeti ve bütçe imkanları dikkate alınarak, Ofis tarafından tespit edilir ve Rektörlük Makamı onayına sunulur.
MADDE 6- (1) Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kendilerine burs verilmekte olan veya burs alma şartlarına haiz öğrencilere öncelik verilmek suretiyle aşağıda belirtilen şartları taşıyan öğrenciler, kısmi zamanlı olarak çalıştırılabilir:
  1. Tezli/Tezsiz yüksek lisans öğrencisi ve özel öğrenci hariç olmak üzere, KTO Karatay Üniversitesinde kayıtlı öğrenci olmak.
  2. Kayıt donduran, pasif, yabancı uyruklu öğrenci olmamak.
  3. Normal eğitim-öğretim süresi içinde öğrenim görüyor olmak.
  4. Disiplin cezası almamış olmak.
  5. Çalıştırılacak çalışma için gerekli bilgi, beceri ve yeteneğe, iyi bir ahlaka sahip olmak.
  6. Yetim maaşı ve nafaka dışında asgari ücret düzeyinde bir gelire sahip olmamak.
(2) Yukarıdaki şartlara ek olarak, daha önce kısmi zamanlı olarak çalışan öğrencilerin önceki çalışma dönemlerinde;
  1. Sözleşmeye aykırılık nedeniyle önceden sözleşmesi feshedilmemiş olmak.
  2. Performans Değerlendirme Formu var ise, 50 puan üzerinden toplam 20 puanın altında almamış olmak.
  3. Projelerde faaliyet gösteren öğrenciler hariç olmak üzere, başvurulan birimde üç dönem üst üste çalışmamış olmak.
  4. Öğrencinin daha önceki dönemlerde çalışması var ise devam çizelgeleri göz önünde bulundurularak aylık en az 30 saat çalışmış olmak.
(3) Deprem, sel gibi doğal afetlerden zarar gördüğünü, şehit ve gazi çocuğu olduğunu belgeleyen öğrenciler ile engelli öğrencilerden normal eğitim-öğretim süresi içinde okuyor olmak, yabancı uyruklu öğrenci olmamak ve disiplin cezası almamış olmak dışında yukarıdaki şartlar aranmaz.
Başvuru Şekli, Zamanı ve Öğrencilerin Seçimi
Başvuru İlanı ve Şekli
MADDE 7- (1) Kısmi zamanlı öğrenci alımları Güz ve Bahar Dönemi başlangıçları olmak üzere yılda iki defa yapılır. İhtiyaç duyulması halinde Rektörlük kararıyla farklı dönemlerde de kısmi zamanlı öğrenci alımı yapılabilir. Alımlarda kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışmaya başlayan öğrencilerin çalışma süreleri, çalışmanın başladığı günden itibaren ilgili dönemin son ders günü olarak sözleşmelerinde belirtilir. İhtiyaç duyulması halinde Rektörlük kararıyla bu süre uzatılabilir. Kısmi zamanlı öğrenci alım ilanı üniversite web sitesinde yayımlanır. Başvuru süresi ilandan itibaren en fazla beş gündür.
(2) Başvuru ilanında, hangi birimlerde, ne tür faaliyetlerde, hangi tarih aralıklarında, kaç kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılacağı, çalıştırılacak faaliyetin niteliği, çalıştırılacak öğrencilerde aranacak artlar, haftalık çalışma süreleri ve bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret açıkça belirtilir. Ayrıca başvuru ilanında birimler tarafından Kısmi Zamanlı olarak çalıştırılması düşünülen öğrencilerin taşıması gereken özellikler belirlenebilir.
(3) Birinci fıkraya göre yapılan ilanda alınan kısmi zamanlı öğrencilerde, herhangi bir sebeple boşalma olması durumunda yedek kontenjandan öğrenci seçilebileceği gibi aynı şartlar geçerli olmak üzere resmi web sitesinde ek ilan açılabilir. Bu ilanların süresi en fazla üç iş günüdür.
(4) Kısmi zamanlı olarak çalışmak isteyen öğrenciler başvurularını web sitesi www.karatay.edu.tr üzerinden yaparlar.
Başvuruların Değerlendirilmesi
MADDE 8- (1) Başvuruların değerlendirilmesin aşağıdaki esaslar izlenir:
  1. Başvurular Madde-6’da yer alan şartlara göre ofis tarafından değerlendirilerek, gerekli şartları sağlayanlar ilgili birimlere yönlendirilir.
  2. Yönlendirilen adayların maddi durumları, çalıştırılacakları faaliyette beceri ve yetenekleri açısından uygunlukları, haftalık ders programının çalışacakları faaliyet alanına uygunluğu, başvuru formunda yanıltıcı bilgi verip vermediği gibi hususlar ve benzeri hususlar ilgili birim tarafından değerlendirilerek, kısmi zamanlı olarak çalışmasına karar verilen öğrenci/öğrenciler ofise bildirilir. Rektörlük Makamı tarafından onaylanan liste, KTO Karatay Üniversitesinin resmi web sitesinde ilan edilir.
(2) Başvuru ilan sürelerinin son günü resmi tatil veya hafta sonu tatili olması durumunda takip eden ilk iş günü mesai bitimi ilan sürelerinin son günüdür.
Çalışma Biçimleri ve Süreleri
MADDE 9- (1) Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilerin çalışma süresi haftada en fazla 15 (on beş) saattir.
(2) Çalışma süresinin haftanın günlere dağılımı, çalışmanın başlama ve bitiş saatleri birim yöneticilerince belirlenir ve öğrenciye bildirilir.
(3) Kanunlarda milli bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde çalışılmaması esas olmakla birlikte, mesai saatleri dışında, hafta sonu, gece ve resmi tatil günlerinde açık olan birimlerde faaliyetlerin gerektirdiği durumlarda kısmi zamanlı öğrenci, birim yöneticisinin isteği üzerine bahsi geçen günlerde çalışmak zorundadır.
(4) Öğrencilerin işe devam, çalışma süre ve saatlerinin takibi, değerlendirilmesi konusundaki tüm sorumluluk ilgili birim yöneticisine aittir.
(5) Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrenciler bu çalışmalarından dolayı işçi olarak kabul edilemezler.
Gerekli Belgeler
MADDE 10- Kısmi zamanlı olarak bir akademik ya da idari birimde çalışmaya hak kazanan öğrencilerin aşağıda belirtilen belgeler ile ofise müracaat etmeleri gerekir. Eksik belge ve bilgi verenlerin giriş işlemleri yapılmaz.
Giriş İçin Gerekli Belgeler:
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 1 adet vesikalık fotoğraf
  • IBAN Bildirim Formu (Ofis’ten temin edilir)
  • SGK Aile Sağlık Yardımı Sorgulama Belgesi (Ofis’ten temin edilir)
  • Kısmi Zamanlı Öğrenci Sözleşmesi (Ofis’ten temin edilir)
  • İkametgah İl Muhaberi (E-Devlet’ten ten temin edilir)
  • Müstehaklık Belgesi (E-Devlet’ten ten temin edilir)
  • Sağlık raporu (Üniversite doktorundan onaylanmak üzere Ofis’ten temin edilir) 
Faaliyete Kabul ve Başlama
MADDE 11- Kısmi zamanlı olarak çalıştırılacak öğrenci listeleri Rektörlük Makamı tarafından onaylandıktan sonra çalışmaya hak kazanan öğrencilerle kısmi zamanlı öğrencilerle çalıştırma sözleşmesi imzalanarak çalışma girişi yapılır.
Çalışma, Sosyal Güvenlik, Ücret ve Ödeme Esasları
MADDE 12- Çalışma, ücret ve ödeme esasları şunlardır;
(1) Kısmi zamanlı öğrenciler, sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının a bendi kapsamında sigortalı sayılır ve hakları sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. Kısmi zamanlı öğrencilerin sigortalılık ve sigortalılığın sona ermesine ilişkin bildirimleri Ofis tarafından yapılır.
(2) Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçmemek üzere, Ofis’in teklifi üzerine Rektörlük Makamının uygun görüşü ve Mütevelli Heyeti Başkanının oluru ile belirlenir.
(3) Kısmi zamanlı öğrencilere ödemeler aylık yapılır.
(4) Kısmi zamanlı çalışan öğrenciye, ilgili aya ait ‘Kısmi Zamanlı Öğrenci Günlük Devam Çizelgesi’ ayın son günü mesai bitimine kadar birim yöneticisi tarafından onaylanarak Ofise teslim edilir. Ayın son gününün resmi tatil veya hafta sonu tatili olması durumunda takip eden ilk iş günü mesai bitimi teslim süresinin son günüdür.
(5) Kısmi zamanlı çalışan öğrencinin üniversiteye borcunun bulunması halinde, ücret ödemesi öğrenciye yapılmaz, borcundan mahsup edilir.
(6) Kısmi zamanlı öğrencilerin çalışma saatlerine denk gelen izin istekleri birim sorumlusunun önerisiyle Genel Sekreterlik tarafından verilir. İzin alınan gün ve/veya saatler için; kısmi zamanlı çalışan öğrenci 1 (bir) seneden az çalışıyor ise, ücret ödenmez.
Öğrencilerin Davranış, Görev ve Sorumlulukları
MADDE 13- (1) Öğrencilerin davranış, görev ve sorumlulukları şunlardır;
  1. Kısmi zamanlı öğrenciler, belirlenen çalışma saatlerinde çalışmasının başında olmakla yükümlüdür ve çalışma saatleri bitmeden izinsiz olarak çalıştıkları birimden arılamazlar.
  2. Kısmi zamanlı öğrenciler, çalıştığı birimin itibarını ve saygınlığını veya görev haysiyetini zedeleyici fiil ve davranışta bulunamaz.
  3. Kısmi zamanlı öğrenciler amirleriyle ve çalışma arkadaşlarıyla olan ilişkilerde saygılı olmak, faaliyetleri tarafsızlıkla, tam zamanında yapmakla yükümlüdür.
  4. Kısmi zamanlı öğrenciler, kendilerine verilen görevleri ilgili mevzuat esasları ve amirleri tarafından verilen talimatlar doğrultusunda yerine getirmekle yükümlü ve sorumludur.
  5. Kısmi zamanlı öğrenciler, iş yerinde belirlenmiş çalışma şartlarına, çalışma disiplinine, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına, yönetmelik, genelge, talimat gibi düzenlemelere uymak zorundadır.
  6. Kısmi zamanlı öğrenciler işlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Üniversite materyalini her na hizmete hazır halde bulundurmak zorundadır.
  7. Kısmi zamanlı öğrenciler çalıştıkları sürece öğrenci disiplin yönetmeliğine uyma zorundadır. Disiplinsiz davranışları belirlenen öğrencilerin birim yetkilileri tarafından çalışmasında sakınca bulunduğu tespit edilen öğrencilerin Kısmi Zamanlı Öğrenci olarak çalışmalarına son verilir.
  8. Kısmi zamanlı öğrenciler; sınav gözetmenliği, problem çözümü, proje, ödev ve rapor değerlendirme vb eğitim-öğretim işlerinde görevlendirilemezler. Öğretim elemanı tarafından yürütülen projelere katkı sağlamak için görevlendirilebilirler. 
Diğer Hükümler
MADDE 14- (1) Kısmi zamanlı öğrenci çalıştıran birimler, kendi isteği ile çalışmadan ayrılan, devamsızlık yapan, disiplin cezası alan ve kendi isteği ile çalışmadan ayrılan öğrenciler ile bu Yönergenin 6. Maddesindeki şartları, çalışırken kaybeden kısmi zamanlı öğrencileri derhal Ofise bildirmek zorundadır. Bildirimde bulunulmaması veya gecikme durumunda tüm hukuki, cezai ve maddi sorumluluk bildirimde bulunmayan birim yöneticisine aittir.
(2) İdari yöneticiler ve akademisyenler, yanlarında çalışmakta olan kısmi zamanlı öğrencilere yetki ve sorumluluklarını devredemezler. Kısmi zamanlı öğrenciler, çalışma ve işlemlerin daha hızlı ve verimli yürütülebilmesi amacıyla, o birimdeki çalışma düzenini aksatmadan yönetici, personel ve akademisyenlere katkıda bulunmakla yükümlüdürler.
Yürürlük
MADDE 15- Bu Yönerge, KTO Karatay Üniversitesi Senatosunca kabul edildiği tarihte yürürlüğe gire.
Yürütme
MADDE 16- Bu Yönerge hükümlerini KTO Karatay Üniversitesi Rektörü yürütür.