İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Lütfen Bekleyiniz...
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KTOKAR-DİL) KURS, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ (Ekleme 21.08.2023)
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KTOKAR-DİL)
KURS, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1-(1) Bu Yönergenin amacı, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere uygulanacak Türkçe Hazırlık Programı, Türkçe öğrenmek isteyen yabancı uyruklu bireylere yönelik Türkçe Kursları, ilgili lisans programları son sınıf öğrencilerine ve mezunlarına, yabancı uyruklu bireylere Türkçe öğretimine dair mesleki tecrübe kazandırmaya yönelik sertifika programları düzenlenmesine dair esaslar ile diğer dillerin öğrenilmesi için açılacak kurslara ilişkin esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2-(1) Bu Yönerge, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere uygulanacak Türkçe Hazırlık Programı, Türkçe öğrenmek isteyen yabancı uyruklu bireylere yönelik Türkçe Kursları, ilgili lisans programları son sınıf öğrencilerine ve mezunlarına mesleki tecrübe kazandırmaya yönelik sertifika programları düzenleme ile diğer dillerin öğrenilmesi için açılacak kurslara ilişkin hükümleri kapsar.
Tanımlar
MADDE3-(1) Bu Yönergede geçen;
İKİNCİ BÖLÜM
Dil Kursları Eğitim-Öğretimi ve Sınavı ile İlgili Esaslar
Kurslara Giriş ve Kayıt Şartları
MADDE4-(1) Her dil düzeyinden öğrenci KTO KAR-DİL kurslarına katılabilir.
MADDE5- (1) Kurs kayıtları için başvuran kişilerden kimlik veya pasaport fotokopisi, ödeme dekontu ve 1 adet vesikalık fotoğraf istenir.
(2) Yurt dışından kurs ücretini yatırarak başvuru yapan uluslararası öğrencilere kabul mektubu düzenlenir.
(3) Kabul mektubu düzenlenen kursiyerin ülkesindeki vize başvurusunun herhangi bir nedenle iptal edilmesi durumunda kurumumuza ödenen ücretin hiçbir surette geri ödemesi yapılmaz. Kursiyerin yeni tarihli bir kabul mektubu istemesi durumunda tekrar ücret ödemesi gerekmektedir.
Dil Düzeyleri
MADDE6- (1) KTO KAR-DİL’de kur sistemi uygulanır.
(2) Seviye Tespit Sınavı sonucuna göre kurlara yerleştirilen kursiyerler, dil düzeylerine uygun olmak üzere Temel Düzey A1-A2, Orta DüzeyB1-B2 kurlarından ve İleri Düzey ise C1 kurundan Türkçe öğrenmeye başlar. Temel, Orta ve İleri düzey kurların toplamı 960 ders saatinden oluşur.
(3) Kurlarda uygulanan eğitim süreleri, ders içerikleri, ders saatleri Merkez Müdürlüğü tarafından belirlenir. İhtiyaç olması durumunda kurs süresi ve saati konusunda değişikliğe gidilebilir.
(4) Türkçeyi bilmeyenler veya başlangıç seviyesinde bilenler için A1 ve A2, orta düzeyde bilenler için B1 ve B2, ileri (iyi) düzeyde bilenler için C1 kur sistemi uygulanmaktadır.
Ücretler
MADDE7- (1) Türkçe Hazırlık Programı, Dil Kursları ve Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programlarında ücretleri Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.
Bu ücretlere eğitim materyalleri, konaklama, yeme-içme ve sağlık sigortası giderleri dâhil değildir. Bu giderler kursiyer tarafından karşılanır.
(2) Türkçe Seviye Tespit Sınavı ve Türkçe Yeterlik Sınavı ücretleri Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.
(3) Ara sınav, kur sonu sınavı, sertifika sınavı kur ücretlerine dâhildir.
Dil Kurslarında Okutulacak Dersler
MADDE8 -(1) Kurslardaki dersler, okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin yanısıra telaffuz, kelime ve dilbilgisi alanlarını kapsayacak tarzda hazırlanır.
Eğitim Materyalleri
MADDE9- (1) Kurslarda kullanılacak eğitim yöntem, teknoloji ve materyalleri, Merkez Müdürlüğü tarafından belirlenir.
Ölçme ve Değerlendirme
MADDE10- (1) Kurslarda, kursiyerlere her kurun sonunda dil beceri ve alanlarına yönelik kur sonu sınavı düzenlenir.
(2) Kur sonu sınavları, 100 (yüz) tam puan üzerinden değerlendirilir.
(3) Kursiyerin kur sonu sınavından başarılı olabilmesi için en az %60 başarı sağlaması gerekir.
(4) Yabancı Öğrenci Burs Sınavı ile Üniversiteyi burslu/indirimli şekilde kazanmış olan öğrencilerin bursları/indirimleri KTO KAR-DİL’de de geçerlidir. Ancak dâhil oldukları kurlarda %60 oranında başarı sağlayamayan öğrencilere burslarının kesilmemesi için bir kereye mahsus olmak üzere kur tekrarı hakkı tanınır. Öğrencinin tüm seviyelerde toplam bir kez kalma hakkı vardır. Aksi takdirde KTO KAR-DİL bursu kesilir.
Devam Zorunluluğu
MADDE11- (1) Kursiyerlerin kurslara devamı zorunlundur. Kursiyerler eğitim gördükleri her bir kurdaki derslerinin en az %85’ine katılmakla yükümlüdürler. Bu şartı sağlamayan kursiyerler kur sonu sınavına alınmaz ve başarısız sayılırlar.
(2) KTO Karatay Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde devamsızlıktan sayılmayan hâller, KTO KAR-Dil’de de geçerlidir.
Ölçme ve Sınavlar
MADDE12-(1) KTO KAR-DİL, aşağıdaki maddelerde düzenlenen dil sınavları uygular.
Türkçe Seviye Tespit Sınavı
MADDE13- (1) Kursiyerler, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metninde yer alan dil düzey ve alanları esas alınarak hazırlanan Türkçe Seviye Tespit Sınavına, Merkez Müdürlüğünce gerekli görülen hâllerde tabi tutulurlar.
(2) Kursiyerler, sınavdan elde ettikleri puanlara göre Tablo 1’de belirtilen dil düzeylerine uygun bir sınıfa yerleştirilir. Bir sınıfın açılabilmesi için aynı dil düzeyinde en az sekiz kursiyerin olması gerekir.
(3) Seviye Tespit Sınavına giren kursiyer adaylarına, ayrıca seviye gösterir belge düzenlenmez.
Tablo 1. Dil Yeterlik Düzeyleri
Kur Sonu Sınavı
MADDE14– (1) Bir üst kura geçebilmek için yapılan sınavdır. Sınav sonunda öğrencinin isteğine bağlı olarak kursa katılım belgesi düzenlenir.
Sertifika Sınavı
MADDE15- (1) C1 kurunun sonunda yapılan sınavdır. Sınav sonunda öğrenci gerekli yeterliliği sağlarsa sertifika düzenlenir.
Türkçe Yeterlik Sınavı
MADDE16- (1) Türkçe Yeterlik Sınavı, Çerçeve Belgesinde yer alan dil düzeyleri ve alanları esas alınarak yapılır. Yeterlik sınav sonucu için belge isteyen kursiyerlere, Tablo 1’de belirtilen seviyelerden sadece B2 ve C1 düzeyleri için belge verilir.
(2) 23 Mart 2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 6. madde 3. fıkrasında belirtilen şartları sağlayan kursiyerler Türkçe Yeterlik Sınavından muaftır.
Mazeret Sınavları
MADDE 17- (1) Merkez Müdürlüğünce kabul edilen mazeretleri nedeniyle sınavlara giremeyen kursiyerlere, sınavların sona erdiği tarihten itibaren üç iş günü içerisinde yazılı olarak başvurmaları kaydıyla Merkez Müdürlüğü kararı ile mazeret sınav hakkı verilebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Türkçe Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim ve Sınavı ile İlgili Esaslar
Türkçe Hazırlık Programına Giriş ve Kayıt Şartları
MADDE18- (1) KTO Karatay Üniversitesinde ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim görmek üzere kayıt yaptırmış uluslararası öğrencilere uygulanır.
(2) Hazırlık programına kayıt için başvuran öğrencilerden kimlik ve/veya pasaport fotokopisi, ödemeye ilişkin belge ve bir adet vesikalık fotoğraf istenir.
MADDE19- (1) Türkçe Hazırlık programlarında eğitim gören öğrenciler için dil düzeyleri, ücretler, dil kurslarında okutulacak dersler, eğitim materyalleri, ölçme ve değerlendirme, devam zorunluluğu, mazeret sınavları ve diğer sınavlar konusunda bu Yönergenin ikinci bölümünde bulunan maddeler geçerlidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sertifika Programları Eğitim-Öğretim ve Sınavı ile İlgili Esaslar
Sertifika Programlarına Giriş ve Kayıt Şartları
MADDE20– (1) Türkçe öğretimi ile ilgili lisans programlarında okuyan son sınıf öğrencileri ve mezunlarına yönelik olarak yabancılara Türkçe Öğretimi ile ilgili tecrübe kazandırma amaçlı sertifika programları düzenlenir.
(2) Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programlarında eğitim almak isteyenlerden öğrenci/mezuniyet belgesi, kimlik fotokopisi ve ödemeye ilişkin belge istenir.
(3) Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programı, Rektörlük makamının onayıyla düzenlenir.
(4) Sertifika programı beş hafta sürer. Bu süre zarfında 60 ders saatlik kurumsal, 30 ders saatlik uygulamalı eğitim verilir.
(5) Sertifika programı sonunda katılımcıların değerlendirilmesi derse katılım, katkı, performans verilen sorumlukların yerine getirilmesi vb. kriterleri kapsayan “gözlem metodu” ile yapılır.
(6) Program sonunda, başarılı olan katılımcılara, Rektör ve KTO KAR-DİL müdürü tarafından imzalı sertifika düzenlenir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Disiplin Hükümleri
MADDE21- (1) Kursiyerlerin kurslarda disiplinsiz davranışları hakkında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun ilgili disiplin maddeleri, KTO Karatay Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Mali İşler
MADDE22- (1) Merkez bünyesinde açılan tüm kurslar için kursiyerlerden alınacak kurs ücretleri Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.
(2) Merkezin muhasebe işlemleri ve diğer mali hususlardan Mali İşler Direktörlüğü sorumludur.
İptal-İade Koşulları
MADDE 23– (1) Yurt dışından yapılan başvurularda herhangi bir sebepten dolayı vize başvurusu reddedilen kursiyerin kaydı silinir ve ücret iadesi yapılmaz.
(2) Yurt içinden yapılan başvurularda kursiyerin geçerli bir mazeret bildirmesi durumunda (hastalık, doğal afet, terör saldırıları/ savaş mağduriyeti vb.) kursiyerden bu durumu resmî olarak belgelendirmesi istenir. Eğer kursiyer bu durumu kanıtlayabilirse ücreti iade edilir. Belgelendirme yapılmayan durumlarda ücret iadesi yapılmaz.
(3) Ücret iadesine KTO Karatay Üniversitesi Yönetim Kurulu karar verir.
Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 24- (1) İşbu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde; Mütevelli Heyeti, Senato, Üniversite Yönetim Kurulu kararları ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE25- (1) Bu Yönerge, KTO Karatay Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilip Mütevelli Heyeti tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 26- (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KTOKAR-DİL)
KURS, EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1-(1) Bu Yönergenin amacı, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere uygulanacak Türkçe Hazırlık Programı, Türkçe öğrenmek isteyen yabancı uyruklu bireylere yönelik Türkçe Kursları, ilgili lisans programları son sınıf öğrencilerine ve mezunlarına, yabancı uyruklu bireylere Türkçe öğretimine dair mesleki tecrübe kazandırmaya yönelik sertifika programları düzenlenmesine dair esaslar ile diğer dillerin öğrenilmesi için açılacak kurslara ilişkin esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2-(1) Bu Yönerge, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere uygulanacak Türkçe Hazırlık Programı, Türkçe öğrenmek isteyen yabancı uyruklu bireylere yönelik Türkçe Kursları, ilgili lisans programları son sınıf öğrencilerine ve mezunlarına mesleki tecrübe kazandırmaya yönelik sertifika programları düzenleme ile diğer dillerin öğrenilmesi için açılacak kurslara ilişkin hükümleri kapsar.
Tanımlar
MADDE3-(1) Bu Yönergede geçen;
- Çerçeve Belgesi: Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metnini,
- KTO KAR-DİL: KTO Karatay Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezini,
- Kur Sonu Sınavı: Bir üst kura geçebilmek için kur sonunda yapılan sınavı,
- Kur: Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metnine göre planlanan (A1, A2, B1, B2, C1) eğitim hedefleri esas alınarak hazırlanmış Seviye Tespit Sınavı sonucuna göre uluslararası öğrencilerin yerleştirildiği ve öğrenim göreceği düzeyi,
- Kurs: KTO KAR-DİL tarafından başta Türkçe olmak üzere yabancı dil öğretimi amacıyla düzenlenen eğitim-öğretim etkinliğini,
- Kursiyer: KTO KAR-DİL’de kursa katılanları,
- Merkez Müdürlüğü: KTO Karatay Üniversitesi bünyesindeki KTO KAR-DİL Müdürlüğünü,
- Mütevelli Heyeti: KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyetini,
- Rektör: KTO Karatay Üniversitesi Rektörünü,
- Sertifika Sınavı: C1 kurunun sonunda yapılan sınavı,
- Türkçe Hazırlık Programı: KTO Karatay Üniversitesinde ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere uygulanan izlenceyi,
- Seviye Tespit Sınavı: Öğrencinin dil düzeyinin belirlendiği sınavı,
- Türkçe Yeterlik Sınavı: KTO KAR-DİL’de kursa devam etmeyip ancak bildiği dili belgelemek isteyenler için yapılan sınavı,
- Uluslararası/Yabancı Öğrenci: T.C. veya KKTC uyruğunda bulunmayan ve KTO Karatay Üniversitesindeki bölüm/programlardan birine kayıt yaptırmış olan yabancı uyruklu öğrenciyi,
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesini,
- Yabancılara Türkçe Öğretim Sertifika Programı: Türkçe öğretimi ile ilgili lisans programları son sınıf öğrencilerine ve mezunlarına mesleki tecrübe kazandırmaya yönelik düzenlenen programı,
- Yabancı Öğrenci Burs Sınavı: Üniversite tarafından uluslararası öğrencilerin burs alabilmesine imkân tanıyan sınavı
İKİNCİ BÖLÜM
Dil Kursları Eğitim-Öğretimi ve Sınavı ile İlgili Esaslar
Kurslara Giriş ve Kayıt Şartları
MADDE4-(1) Her dil düzeyinden öğrenci KTO KAR-DİL kurslarına katılabilir.
MADDE5- (1) Kurs kayıtları için başvuran kişilerden kimlik veya pasaport fotokopisi, ödeme dekontu ve 1 adet vesikalık fotoğraf istenir.
(2) Yurt dışından kurs ücretini yatırarak başvuru yapan uluslararası öğrencilere kabul mektubu düzenlenir.
(3) Kabul mektubu düzenlenen kursiyerin ülkesindeki vize başvurusunun herhangi bir nedenle iptal edilmesi durumunda kurumumuza ödenen ücretin hiçbir surette geri ödemesi yapılmaz. Kursiyerin yeni tarihli bir kabul mektubu istemesi durumunda tekrar ücret ödemesi gerekmektedir.
Dil Düzeyleri
MADDE6- (1) KTO KAR-DİL’de kur sistemi uygulanır.
(2) Seviye Tespit Sınavı sonucuna göre kurlara yerleştirilen kursiyerler, dil düzeylerine uygun olmak üzere Temel Düzey A1-A2, Orta DüzeyB1-B2 kurlarından ve İleri Düzey ise C1 kurundan Türkçe öğrenmeye başlar. Temel, Orta ve İleri düzey kurların toplamı 960 ders saatinden oluşur.
(3) Kurlarda uygulanan eğitim süreleri, ders içerikleri, ders saatleri Merkez Müdürlüğü tarafından belirlenir. İhtiyaç olması durumunda kurs süresi ve saati konusunda değişikliğe gidilebilir.
(4) Türkçeyi bilmeyenler veya başlangıç seviyesinde bilenler için A1 ve A2, orta düzeyde bilenler için B1 ve B2, ileri (iyi) düzeyde bilenler için C1 kur sistemi uygulanmaktadır.
Ücretler
MADDE7- (1) Türkçe Hazırlık Programı, Dil Kursları ve Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programlarında ücretleri Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.
Bu ücretlere eğitim materyalleri, konaklama, yeme-içme ve sağlık sigortası giderleri dâhil değildir. Bu giderler kursiyer tarafından karşılanır.
(2) Türkçe Seviye Tespit Sınavı ve Türkçe Yeterlik Sınavı ücretleri Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.
(3) Ara sınav, kur sonu sınavı, sertifika sınavı kur ücretlerine dâhildir.
Dil Kurslarında Okutulacak Dersler
MADDE8 -(1) Kurslardaki dersler, okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin yanısıra telaffuz, kelime ve dilbilgisi alanlarını kapsayacak tarzda hazırlanır.
Eğitim Materyalleri
MADDE9- (1) Kurslarda kullanılacak eğitim yöntem, teknoloji ve materyalleri, Merkez Müdürlüğü tarafından belirlenir.
Ölçme ve Değerlendirme
MADDE10- (1) Kurslarda, kursiyerlere her kurun sonunda dil beceri ve alanlarına yönelik kur sonu sınavı düzenlenir.
(2) Kur sonu sınavları, 100 (yüz) tam puan üzerinden değerlendirilir.
(3) Kursiyerin kur sonu sınavından başarılı olabilmesi için en az %60 başarı sağlaması gerekir.
(4) Yabancı Öğrenci Burs Sınavı ile Üniversiteyi burslu/indirimli şekilde kazanmış olan öğrencilerin bursları/indirimleri KTO KAR-DİL’de de geçerlidir. Ancak dâhil oldukları kurlarda %60 oranında başarı sağlayamayan öğrencilere burslarının kesilmemesi için bir kereye mahsus olmak üzere kur tekrarı hakkı tanınır. Öğrencinin tüm seviyelerde toplam bir kez kalma hakkı vardır. Aksi takdirde KTO KAR-DİL bursu kesilir.
Devam Zorunluluğu
MADDE11- (1) Kursiyerlerin kurslara devamı zorunlundur. Kursiyerler eğitim gördükleri her bir kurdaki derslerinin en az %85’ine katılmakla yükümlüdürler. Bu şartı sağlamayan kursiyerler kur sonu sınavına alınmaz ve başarısız sayılırlar.
(2) KTO Karatay Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde devamsızlıktan sayılmayan hâller, KTO KAR-Dil’de de geçerlidir.
Ölçme ve Sınavlar
MADDE12-(1) KTO KAR-DİL, aşağıdaki maddelerde düzenlenen dil sınavları uygular.
Türkçe Seviye Tespit Sınavı
MADDE13- (1) Kursiyerler, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metninde yer alan dil düzey ve alanları esas alınarak hazırlanan Türkçe Seviye Tespit Sınavına, Merkez Müdürlüğünce gerekli görülen hâllerde tabi tutulurlar.
(2) Kursiyerler, sınavdan elde ettikleri puanlara göre Tablo 1’de belirtilen dil düzeylerine uygun bir sınıfa yerleştirilir. Bir sınıfın açılabilmesi için aynı dil düzeyinde en az sekiz kursiyerin olması gerekir.
(3) Seviye Tespit Sınavına giren kursiyer adaylarına, ayrıca seviye gösterir belge düzenlenmez.
Tablo 1. Dil Yeterlik Düzeyleri
Seviye | Seviye Aralığı | Puan Aralığı |
Temel Düzey | A1 | 0-39 |
A2 | 40-49 | |
Orta Düzey | B1 | 50-59 |
B2 | 60-70 | |
İleri Düzey | C1 | 71-100 |
Kur Sonu Sınavı
MADDE14– (1) Bir üst kura geçebilmek için yapılan sınavdır. Sınav sonunda öğrencinin isteğine bağlı olarak kursa katılım belgesi düzenlenir.
Sertifika Sınavı
MADDE15- (1) C1 kurunun sonunda yapılan sınavdır. Sınav sonunda öğrenci gerekli yeterliliği sağlarsa sertifika düzenlenir.
Türkçe Yeterlik Sınavı
MADDE16- (1) Türkçe Yeterlik Sınavı, Çerçeve Belgesinde yer alan dil düzeyleri ve alanları esas alınarak yapılır. Yeterlik sınav sonucu için belge isteyen kursiyerlere, Tablo 1’de belirtilen seviyelerden sadece B2 ve C1 düzeyleri için belge verilir.
(2) 23 Mart 2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 6. madde 3. fıkrasında belirtilen şartları sağlayan kursiyerler Türkçe Yeterlik Sınavından muaftır.
Mazeret Sınavları
MADDE 17- (1) Merkez Müdürlüğünce kabul edilen mazeretleri nedeniyle sınavlara giremeyen kursiyerlere, sınavların sona erdiği tarihten itibaren üç iş günü içerisinde yazılı olarak başvurmaları kaydıyla Merkez Müdürlüğü kararı ile mazeret sınav hakkı verilebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Türkçe Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim ve Sınavı ile İlgili Esaslar
Türkçe Hazırlık Programına Giriş ve Kayıt Şartları
MADDE18- (1) KTO Karatay Üniversitesinde ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim görmek üzere kayıt yaptırmış uluslararası öğrencilere uygulanır.
(2) Hazırlık programına kayıt için başvuran öğrencilerden kimlik ve/veya pasaport fotokopisi, ödemeye ilişkin belge ve bir adet vesikalık fotoğraf istenir.
MADDE19- (1) Türkçe Hazırlık programlarında eğitim gören öğrenciler için dil düzeyleri, ücretler, dil kurslarında okutulacak dersler, eğitim materyalleri, ölçme ve değerlendirme, devam zorunluluğu, mazeret sınavları ve diğer sınavlar konusunda bu Yönergenin ikinci bölümünde bulunan maddeler geçerlidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sertifika Programları Eğitim-Öğretim ve Sınavı ile İlgili Esaslar
Sertifika Programlarına Giriş ve Kayıt Şartları
MADDE20– (1) Türkçe öğretimi ile ilgili lisans programlarında okuyan son sınıf öğrencileri ve mezunlarına yönelik olarak yabancılara Türkçe Öğretimi ile ilgili tecrübe kazandırma amaçlı sertifika programları düzenlenir.
(2) Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programlarında eğitim almak isteyenlerden öğrenci/mezuniyet belgesi, kimlik fotokopisi ve ödemeye ilişkin belge istenir.
(3) Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programı, Rektörlük makamının onayıyla düzenlenir.
(4) Sertifika programı beş hafta sürer. Bu süre zarfında 60 ders saatlik kurumsal, 30 ders saatlik uygulamalı eğitim verilir.
(5) Sertifika programı sonunda katılımcıların değerlendirilmesi derse katılım, katkı, performans verilen sorumlukların yerine getirilmesi vb. kriterleri kapsayan “gözlem metodu” ile yapılır.
(6) Program sonunda, başarılı olan katılımcılara, Rektör ve KTO KAR-DİL müdürü tarafından imzalı sertifika düzenlenir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Disiplin Hükümleri
MADDE21- (1) Kursiyerlerin kurslarda disiplinsiz davranışları hakkında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun ilgili disiplin maddeleri, KTO Karatay Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Mali İşler
MADDE22- (1) Merkez bünyesinde açılan tüm kurslar için kursiyerlerden alınacak kurs ücretleri Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.
(2) Merkezin muhasebe işlemleri ve diğer mali hususlardan Mali İşler Direktörlüğü sorumludur.
İptal-İade Koşulları
MADDE 23– (1) Yurt dışından yapılan başvurularda herhangi bir sebepten dolayı vize başvurusu reddedilen kursiyerin kaydı silinir ve ücret iadesi yapılmaz.
(2) Yurt içinden yapılan başvurularda kursiyerin geçerli bir mazeret bildirmesi durumunda (hastalık, doğal afet, terör saldırıları/ savaş mağduriyeti vb.) kursiyerden bu durumu resmî olarak belgelendirmesi istenir. Eğer kursiyer bu durumu kanıtlayabilirse ücreti iade edilir. Belgelendirme yapılmayan durumlarda ücret iadesi yapılmaz.
(3) Ücret iadesine KTO Karatay Üniversitesi Yönetim Kurulu karar verir.
Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 24- (1) İşbu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde; Mütevelli Heyeti, Senato, Üniversite Yönetim Kurulu kararları ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE25- (1) Bu Yönerge, KTO Karatay Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilip Mütevelli Heyeti tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 26- (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.