İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Sağlık Bilimleri Dergisi Yönergesi

                                                                                                                                                          KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ
                                                                                                                                                                                                  YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, İçerik ve Tanımlar
Amaç ve Kapsam
Madde 1-
(1) Bu yönergenin amacı, KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde bulunan KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’nin yayınına ilişkin usul, ilke ve esasları düzenlemektir.
(2) KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, başta beslenme ve diyetetik, çocuk gelişimi, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, hemşirelik ve  odyoloji, olmak üzere  tıp bilimleri, iş sağlığı ve güvenliği, sağlık yönetimi, bilişim, hukuk, inovasyon, psikoloji, sosyal hizmetler gibi farklı disiplinleri bir araya getirerek “Multidisipliner Sağlık” temasıyla ortak bir akademik platform oluşturmayı amaçlamaktadır.
(3) KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, farklı disiplinleri bir araya getirerek sağlığı bütüncül ele alarak “Her Yönüyle Sağlık” felsefesini benimsemektedir. Dergi, kanıt temelli, bilimsel değeri yüksek makaleleri yayınlamayı ve sağlık alanında bilimsel bilgi birikimine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda kanıt temelli ve güncel bilgilerin uygulamaya aktarılmasını, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesine katkı sağlamayı, sağlık bilimleri mesleklerinin profesyonel açıdan güçlendirilmesini hedeflemektedir.
(4) KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi; bağımsız, tarafsız ve çift-kör hakem değerlendirme ilkelerine bağlı yayın yapan, açık erişimli bilimsel elektronik yayın organıdır. Derginin yayın dili Türkçe veya İngilizce olup yılda 3 sayı (Nisan, Ağustos, Aralık) olarak yayınlanmaktadır.
Dayanak
Madde 2-
Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
İçerik
Madde 3- KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’ne gönderilen makaleler;
(1) Madde 1’in ikinci fıkrasında belirtilen alanlar kapsamında sağlık alanında uygun araştırma, yöntem ve modeller kullanılarak hazırlanmış, alanında bir boşluğu dolduracak, araştırmaya dayalı özgün çalışma koşullarını taşımalı ve daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalıdır.
(2) Sağlık alanında temel bilimler ve klinik araştırma makaleleri başta olmak üzere derleme, olgu sunumu, biyografi, çeviri, kitap eleştirisi, editör görüşü, güncel literatür özetleri ve editöre mektup tarzında yazılar yayınlayan, çift-kör hakemlik ilkelerine dayanan periyodik ulusal bir dergidir.
(3) Dergiye gönderilen çalışmaların yazım dili Türkçe ve/veya İngilizce olmalıdır.
(4) KTO Karatay Sağlık BilimleriDergisi (Journal of KTO Karatay Multidisciplinary Health Research) yayımlanan makalelerdeki görüşler, yazarlarının şahsi görüşleri olup; KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu'nun  resmi görüşü niteliğini taşımaz.
Tanımlar
Madde 4- Bu yönergede geçen;
Dergi: KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’ni,
Derginin Sahibi: KTO Karatay Üniversitesi adına, KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’nin sahibi olarak Rektör’ü,
Yayın Kurulu: KTO Karatay Üniversitesi’nde görev yapan, alanında nitelikli bilimsel çalışmaları bulunan ve Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü tarafından atanarak dergide görev alan öğretim üyelerini,
İngilizce Dil Editörü/Editörleri: Bu görev için 4 yıllığına Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü tarafından atanan öğretim üyelerini,
İstatistik Editörü/Editörleri: Bu görev için 4 yıllığına Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü tarafından atanan öğretim üyelerini,
Danışma Kurulu: Editörler veya yayın kurulu tarafından, en az beş farklı üniversiteden, alanında öne çıkmış öğretim üyeleri arasından belirlenmiş ulusal ve/veya uluslararası danışmanları,
Hakem Kurulu: Yayın kurulu ve alan editörleri tarafından belirlenen, alanında nitelikli bilimsel eserleri olan, dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme sürecinde görev alan öğretim üyelerini, nitelikli bilim insanlarını,
Baş Editör: Bu görev için 4 yıllığına KTO Karatay Üniversitesi Rektör’ü tarafından atanan öğretim üyesini,
Baş Editör Yardımcısı: Bu görev için 4 yıllığına KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü tarafından atanan öğretim üyesini,
Alan Editörleri: Bu görev için 4 yıllığına Baş Editörün önerisi ile Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü tarafından atanan öğretim üyelerini,
Sekreterya: Bu görev için 4 yıllığına Baş Editörün önerisi ile Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü tarafından atanan öğretim üyeleri ve/veya elemanlarını ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Görevler
Madde 5- Derginin işleyişini sağlayan kurullar ve görevleri;
(1) Yayın Kurulu: KTO Karatay Üniversitesi’nde görev yapan, alanında nitelikli bilimsel çalışmaları bulunan ve dergide görev alan Baş Editör, Baş Editör Yardımcısı, Alan Editörleri ile Bilimsel Sekreteryadan oluşur.
a) Dergiye gönderilen makalelerin hakem sürecinde görev alan öğretim üyelerinin belirlenmesine katkı sağlar.
b) Hakem değerlendirmelerine göre, makalenin yayınlanıp yayınlanmayacağını tespit ederek, hakemden kabul alan makalelerin yayın sıralamasını yapar.
c) Derginin ulusal ve uluslararası dizinlere kabul edilmesi için çalışmalar yürütür.
ç) Özel sayı çıkarılmasına karar verir.
(2) İngilizce Dil Editörü/Editörleri: Bu görev için 4 yıllığına Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü tarafından atanan öğretim üyeleridir.
a) Derginin yayın yaptığı dillerde alanında uzman öğretim üyelerinden oluşan dil editörü/editörleri, kendi dil alanına giren ve yayımlanması için dergiye gönderilen makaleleri, ilgili dil, gramer, anlam, anlatım bozukluğu vb. açısından inceleyerek dergide yayımı için onay vermede editör(lere) görüş sunar.
(3) İstatistik Editörü/Editörleri: Bu görev için 4 yıllığına Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü tarafından atanan öğretim üyeleridir.
a) Alanında uzman öğretim üyelerinden oluşan istatistik editörü/editörleri, yayımlanması için dergiye gönderilen makaleleri, ilgili istatistiksel analizler açısından inceleyerek dergide yayımı için onay vermede editör(lere) görüş sunar.
 (4) Danışma Kurulu: Editörler veya yayın kurulu tarafından, en az beş farklı üniversiteden, alanında öne çıkmış öğretim üyeleri arasından belirlenmiş ulusal ve/veya uluslararası danışmanları,
a) Derginin bilimsel alt yapısının güçlendirilmesi ve dergiye gönderilen çalışmaların konu alanlarında uzman hakem belirlenmesi noktasında editör(ler)e ve/veya alan editörlerine görüş sunar.
b) Derginin ulusal ve uluslararası indekslere girmesi (taranması) için gereken girişimlerde bulunarak editör(ler)e yardımcı olur.
(5) Hakem Kurulu: Yayın kurulu tarafından belirlenen, alanında nitelikli bilimsel çalışmaları bulunan, dergiye gönderilen makalelerin hakem sürecinde görev alan Profesör, Doçent, Dr. Öğretim Üyesi, Uzman ve doktoralı bilim insanlarından oluşur.
a) Hakemler, gönderilen makaleleri yöntem, içerik ve özgünlük açısından inceleyerek, yayına uygun olup olmadığına karar verir.
b) Hakemler, kendilerine gönderilen çalışmanın hakemliğini kabul etmekle; değerlendirdiği çalışmayı kendi çıkarı için kullanmayacağını, çalışmayla ilgili hiçbir bilgi ve belgeyi üçüncü bir kişi ile paylaşmayacağını taahhüt etmiş olur.
c) Dergide yayımlanmak üzere gönderilen çalışmaların değerlendirme sürecinde çift körleme yöntemi kullanılmaktadır. Çift körleme yönteminde çalışmaların yazar ve hakem kimlikleri gizlenmektedir. Bu doğrultuda bir çalışmanın değerlendirilmesi için en az üç hakeme gönderilmesi esastır. Çalışmanın kabulü için, değerlendirmeye ilişkin hakemlerin üçte ikisinin olumlu görüş belirtmesi gerekmektedir.
ç) Hakem değerlendirme süreci için hakemlere verilen süre bir aydır. Hakemlerden veya editörlerden gelen düzeltme önerilerinin yazarlar tarafından "düzeltme raporu" doğrultusunda bir ay içerisinde tamamlanması zorunludur. Hakemler bir çalışmanın düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse birden çok defa düzeltme talep edebilir veya düzeltme önerileri yerine getirilmeyen makaleleri reddedebilirler.
(6) Baş Editör: Bu görev için 4 yıllığına KTO Karatay Üniversitesi Rektör’ü tarafından atanan öğretim üyesidir.
a) Baş Editör, Yayın Kurulu üyeleri arasındaki koordinasyonu sağlar.
b) Baş Editör, dergiye gelen makalelerin ön değerlendirmesini yapar ve derginin yayın ilkelerine uygun görürse ilgili alandaki alan editörüne yönlendirir.
c) Baş Editör, ön değerlendirmede uygun bulmadığı makaleleri gerekli düzeltmelerin yapılması amacıyla yazara iade eder.
ç) Baş Editör, tüm editoryal sürecin gizlilik ve tarafsızlık esaslarına uygun bir şekilde, yürütülmesini sağlar.
d) Baş Editör, Yayın Kurulu adına derginin yazı işleriyle ilgili sorumlulukları üstlenir. Derginin zamanında, bilimsel ve teknik açıdan eksiksiz yayınlanmasını sağlar.
e) Baş Editör, dergiye gelen önerileri değerlendirmek ve derginin işleyişi ile ilgili sorunları çözmek amacıyla belli aralıklarla alan editörlerini toplar.
f) Baş Editör; İşlemlerin her bir aşamasının kayıtlarının tutulması ve arşivlenmesini sağlar.
g) Dergiye gönderilen bilimsel çalışmaların yayınına ilişkin son kararı verir.
ğ) Derginin ulusal ve uluslararası indekslere girmesi (taranması) için gereken girişimlerde bulunur.
h) Tüm süreçleri tamamlanıp yayıma hazır hâle getirilen derginin ilgili sayısını, yayımlanması için yayın kurulunun onayına sunar.
(7) Baş Editör Yardımcısı: Bu görev için 4 yıllığına KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokul Müdürü tarafından atanan öğretim üyesidir.
a) Baş Editör ile birlikte derginin tüm işlemlerini yapabilecek nitelikte çalışır ve kendisine yardımcı olur.
b) Baş Editörün bulunmadığı zamanlarda görevlerinin tamamını yerine getirir.
(8) Alan Editörleri: Bu görev için 4 yıllığına Baş Editörün önerisi ile Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü tarafından atanan öğretim üyeleridir.
a) Baş Editör tarafından dergiye gelen makalelerden kendilerine iletilenleri; dergi kriterlerine uygunluk, dil ve bilimsel nitelik açısından değerlendirmeye tabi tutarak değerlendirir.
b) Değerlendirmede uygun bulmadıkları makaleler için gerekli düzeltmelerin yapılması amacıyla yazara iade edilmesi veya doğrudan reddedilmesi yönünde görüş bildirir.
c) Alan Editörleri, yaptıkları değerlendirme sonucunda uygun buldukları çalışmalar için değerlendirme sürecinde görev alacak 3 adet hakemi belirler.
ç) Her bir makale için değerlendirme sürecinde görev alacak hakem önerilerini Baş Editör’e on beş gün içinde iletmekle sorumludur.
d) Baş Editör tarafından makalelerin değerlendirilmesi için onaylanan hakemlerle iletişim kurarak, değerlendirme sürecini takip eder.
(9) Sekretarya: Bu görev için 4 yıllığına Baş Editörün önerisi ile Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü tarafından atanan öğretim üyeleri ve/veya elemanlarından oluşur.
a) Sekretarya, teknik konularda ve yazıların takibinde Yayın Kuruluna yardımcı olur.
b) Sekretarya, derginin teknik yönden yayına hazırlanmasından sorumludur.
c) Sekretarya, yayına kabul edilen tüm makalelerin redaksiyonunu yapar; imlâ, gramer ve yazım kurallarına uygunluk bakımından gözden geçirir.
 
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yazım Kuralları
Madde 6-
(1) KTO Karatay Sağlık Bilimleri Dergisi’nde yayımlanacak makalelerin aşağıda belirtilen yazım kurallarına uygun olması gerekmektedir.
Yazım Kuralları: Yazım kuralları için dergi web sayfasındaki YAZAR REHBERİ’ni inceleyiniz.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlük
Madde 7-
(1) KTO Karatay Üniversitesi Senatosunun karar tarihi itibariyle yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 8- 
  1. Bu yönerge hükümlerini KTO Karatay Üniversitesi Rektörü yürütür.
 
SIRA FORM NO KURUL KARAR NO DEĞİŞİKLİİK DURUMU
    1 86 Senato
03.09.2021
Mütevelli Heyet
   15.10.2021
Senato
16
Mütevelli Heyet
4
Genel