İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Önlisans ve Lisans Programlarına Uluslararası Öğrenci Kabulü Yönergesi (ekleme 03.07.2024)

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARINA
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KABULÜ YÖNERGESİ
 
BÖLÜM 1
Amaç, Kapsam ve Yasal Dayanak

Amaç
Madde 1 - Bu Yönergenin amacı, KTO Karatay Üniversitesi Ön lisans / Lisans Programlarına Uluslararası Öğrenci alımında başvuru, kabul ve kayıt koşullarını belirlemektir.

Kapsam
Madde 2 - Bu yönerge, KTO Karatay Üniversitesi Ön lisans / Lisans Programlarında öğrenim görmek için başvuran Uluslararası Öğrenciler tarafından uyulması gereken başvuru ve kayıt süreçlerini düzenlemektedir.

Yasal Dayanak
Madde 3 - Bu Yönerge, Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 13/12/2015 tarihli toplantısında belirlenen Yurtdışından Öğrenci Kabulü Esaslarına dayanılarak hazırlanmıştır.

BÖLÜM 2
Kontenjanlar, Başvuru ve Kayıt Tarihleri ile Öğrenim Ücretleri
Madde 4-(1)
Bu Yönergede geçen;
  1. Mütevelli Heyet: KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyetini,
  2. Rektör: KTO Karatay Üniversitesi Rektörünü,
  3. Senato: KTO Karatay Üniversitesi Senatosunu,
  4. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesini,
  5. Üniversite Yönetim Kurulu: KTO Karatay Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
  6. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme ve Kabul Komisyonu: KTO Karatay Üniversitesi uluslararası öğrenci değerlendirme ve kabul komisyonunu, ifade eder.
Kontenjanlar, Öğrenim Ücreti
Madde 5 - Uluslararası öğrenci kontenjanları Senato tarafından belirlenir ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kararı ile kesinleşir. Burs oranları, başvuru ücreti, ön kayıt ücreti ile öğrenim ücreti her yıl Mütevelli Heyet kararıyla tespit edilir. KTO Karatay Üniversitesi kontenjanlarını doldurup doldurmamakta serbesttir. Başvuru koşullarını sağlamış olmak burslu veya indirimli kaydolma hakkı sağlamaz.

Başvuru ve Kayıt Tarihleri
Madde 6 - Başvurular; çevrimiçi başvuru formunun doldurulması, istenen evrakların sisteme dijital formatta, eksiksiz olarak yüklenmesi ve başvuru ücretinin ödenmesi ile gerçekleşir. Başvuru ücreti iade edilmez. Çevrimiçi iletilecek tüm belgeler Türkçe veya İngilizce olmalıdır. Uluslararası öğrenci adayları bir seferde birden fazla programa başvurabilir. Kayıtlar ise Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen tarih ve dönemlerde gerçekleştirilir.

BÖLÜM 3
Başvuru Koşulları ve Süreci, Seçim, Yerleştirme ve Yabancı Dil Yeterliliği

Başvuru Koşulları
Madde 7 - Adayların başvurusunun kabul edilebilmesi için, Yükseköğretim Kurulu'nun Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslarında belirtilen şartları karşılamaları gerekmektedir.

Başvuru için Gerekli Belgeler:
Madde 8 - a) Ön başvuru için gerekli belgeler:
Başvuru, üniversitenin belirlediği ve adaylar ile paylaştığı çevrimiçi başvuru ekranından yapılır.
1) Adayın lise diplomasının veya son sınıfta olduğunu gösteren belgenin onaylanmış Türkçe veya İngilizce sureti,
2) Adayın lisede aldığı dersleri ve notlarını gösteren, lise müdürlüğü tarafından onaylanmış resmi not belgesinin (transkript) taranmış Türkçe veya İngilizce sureti,
3) Adayın pasaportunun kimlik bilgilerini gösteren sayfanın taranmış sureti,
4) Bir adet vesikalık fotoğraf,
5) Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir dekontun taranmış sureti,
6) Varsa sınav sonuç veya mezun olduğuna dair diploma belgesinin taranmış sureti. Yönerge Ek-1’de Başvuruda Kabul Edilen Sınavlar, Diplomalar ve Gerekli Puanlar bölümünden tüm listeye ulaşılabilir. Lise bitirme sınavları statüsünde olan sınavlar Abitur, International Baccalaureate, GCE, Tawjihi vs. süresiz geçerli olarak değerlendirilmekte ve üniversite giriş sınavı statüsünde olan SAT vs. sınavların geçerlilik süresi ise iki (2) yılla sınırlandırılmaktadır.
b) Ön kayıt için gerekli belgeler:
1) Üniversite adaylardan adli sicil kaydını isteyebilir. Bu belgenin Türkçe çevirisinin yanında orijinali İngilizce olan örneği de kabul edilir.
2) Ön kayıt ücretinin ödendiğini gösterir dekontun taranmış sureti
c) Kesin kayıt için gerekli belgeler:
Üniversitemize kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin, KTO Karatay Üniversitesi uluslararası öğrenci internet sayfasında ilan edilen sürelerde aşağıdaki belgeleri tamamlayarak Uluslararası İlişkiler Ofisine teslim etmeleri gerekmektedir.
1) Sınav sonuç belgesi veya diploma derecesini gösteren belgenin aslı.
2) Lise diplomasının aslı / noter veya yurtdışındaki Türk makamları tarafından onaylanmış sureti (İngilizce veya Türkçe),
3) Adayın lisede aldığı dersleri ve notlarını gösteren, lise müdürlüğü tarafından onaylanmış resmi not belgesi (transkript) ile noter ya da yurtdışındaki Türk makamları tarafından onaylanmış Türkçe veya İngilizce sureti,
4) Pasaportta resim ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfa ile öğrenci vizesinin bulunduğu sayfanın taranmış kopyası,
5) Öğrenci tarafından eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış öğrenci taahhütnamesi.
6)  İki adet vesikalık fotoğraf.
7) Pilotaj ile Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri bölümleri için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruşlarından alınan sağlık raporu,
8) Öğrenim ücretinin ödendiğini gösteren belge,
9) Üniversite gerekli gördüğü durumlarda adayın almış olduğu lise eğitiminin örgün eğitim olduğunu gösteren, lise müdürlüğünce verilecek belgenin Türkçe/İngilizce onaylı suretini isteyebilir.
10) Lise eğitimini yurtdışında almış T.C. pasaportlu vatandaşlarının eğitim süresince ilgili ülkeye giriş ve çıkışlarını gösterir yurda giriş-çıkış belgesi,
11) Üniversite adayın adli sicil kaydının Türkçe veya İngilizce suretini ve sunduğu lise diplomasının denklik belgesini isteme hakkını saklı tutar. (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı- Talim Terbiye Kurulundan ya da ülkelerindeki Türkiye makamlarından)

Eğitim- Öğretim Dili  
Madde 9 - Yabancı dille eğitim yapılan programlara kaydolan öğrenciler, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen Yeterlik Sınavına girer. Sınavda başarılı olamayan öğrenciler bir yıl yabancı dil hazırlık sınıfında eğitim görür, başarılı olduğu takdirde bölümünde öğrenimine başlar.

Türkçe Dil Düzeyi
Madde 10 - Öğrencilerin dersleri takip edebilecek düzeyde Türkçe bilmeleri gerekmektedir. Bu yönerge kapsamında Üniversiteye kaydolan öğrenciler Üniversitenin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan Türkçe Yeterlilik Sınavına girer. Türkçe Yeterlilik Sınavı değerlendirme sonucu başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Bu sınavdan en az C1 düzeyinde başarı sağlayanlar ve Üniversitelerin Türkçe eğitim merkezlerinden en az C1 düzeyinde Türkçe eğitimini belgeleyenler ile Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil yeterlilik belgesine sahip olanlar lisans programına devam ederler. Sınavda başarısız olan ve Üniversitelerin Türkçe eğitim merkezlerinden en az C1 düzeyinde eğitimlerini belgeleyemeyenler Üniversitenin Türkçe Eğitim merkezinde eğitim görürler. Bu öğrencilerin var olan bursları bir sene geçerlidir. Bir sonraki eğitim öğretim yılı başında yapılacak olan Türkçe Yeterlik Sınavında başarılı olduklarını belgeledikten sonra öğrenime başlayabilirler.

Yabancı Dil Düzeyi
Madde 11 - Hazırlık sınıfından muaf olacak adayların, KTO Karatay Üniversitesi yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen şartları karşılamaları gerekmektedir.
 
Başvuruların Değerlendirilmesi
Madde 12 – Değerlendirme ve adayların yerleştirilmesi Rektörlükçe belirlenen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme ve Kabul Komisyonu tarafından yapılır. Eksik belgeli başvurular değerlendirmeye alınmaz. Yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümler için adaylar yetenek sınavına alınırlar. Değerlendirme sonuçları adayın bursluluk sınavı platformundaki hesabında yayımlanır.

Bursluluk Sınavı
Madde 13
a) Bursluluk sınavı Üniversitenin uygun gördüğü tarihlerde yapılır. Bu tarihler Üniversitenin internet sitesinde ilan edilir.
Yurtdışından öğrenci kabul şartlarına sahip olan adaylar burs talep etmeleri halinde bursluluk sınavına alınır ve Üniversite tarafından gerekli görülen hallerde aday sözlü mülakata tabi tutulabilir. Bursluluk sınavına girmek isteyen öğrenciler, çevrimiçi başvuru formunu doldurur. Öğrencinin verdiği bilgiler ve sınav portalına yüklediği belgeler uygun ise öğrenciye sınava katılma hakkı tanınır.
b) Uluslararası öğrenciler için her yıl Mütevelli Heyetinin belirlediği oranlarda burs/indirimli kontenjanlar ayrılabilir.
c) Burs talebinde bulunan adaylar bursluluk sınavına katılırlar. Seçilen programların kontenjanları dahilinde aday öğrenciler bursluluk sınavı sonuçlarına göre sıralanır ve yerleştirilir. %100 burs ve %75 indirim kazanmak için en az 55 puan; %50 indirim kazanmak için en az 45 puan; %25 indirim için en az 35 puan gereklidir.
ç) Bursun veya indirimin devam etmesi için varsa öğrenim ücretinin ödenmesi, kaydın yenilenmesi; ders, uygulama ve sınavlara ilişkin KTO Karatay Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde geçen katılım şartı aranır.
d) Bursluluk sınavı yazılı veya çevrimiçi gerçekleştirilir. Ayrıca mülakat yapılmasına da karar verebilir. Sınav en fazla 40 Matematik sorusu ve en fazla 40 Genel yetenek sorusu olmak üzere iki bölüm ve toplam 80 sorudan oluşur. Sınavda her soru 1,25 puandır.
e) Bursluluk sınav sonucu ilgili akademik yıl için geçerlidir.
f) Bursluluk sınavını kazanamayan ve burs elde edemediği için üniversite okuyamayacak durumda olan, iç karışıklık ve kaosun olduğu ülkelerden gelen öğrencilere üniversite tarafından, bir defaya mahsus olmak üzere, öğrencinin ihtiyaç duyduğu alanda İngilizce, Türkçe veya Arapça dil hazırlık eğitim bursu verilebilir. Bu karar, başvuranların içinde bulundukları şartlara ve üniversitenin imkânlarına göre şekillenir.

BÖLÜM 4
Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük
Madde 14 – Bu Yönerge 14/4/2021 tarihli Üniversite Senato kararıyla yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 15 – Bu Yönerge, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.

Ek: Ülkelere Göre Puan Listesi
TR-YÖS – Ön lisans programları için en az 200 puan; diğer bölümler için 300 puan,
SAT- 1100 puan,
ACT- 21 puan,
GCE A Levels; AS Level- En az C
International Baccalaureate- 25/45
Lise diploması: Mezun olunan ülke için asgari mezuniyet şartını sağlamış olmak.