İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ MUAFİYET VE İNTİBAK YÖNERGESİ (ekleme 21.08.2023)

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ MUAFİYET VE İNTİBAK YÖNERGESİ
 
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, KTO Karatay Üniversitesine yeni kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce KTO Karatay Üniversitesi dâhil olmak üzere herhangi bir Yükseköğretim Kurumunda alıp başardığı derslerin muafiyet ve intibak esaslarını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu uygulama esasları;
a) Yatay veya dikey geçiş yaparak ya da af kanunundan yararlanarak öğrenimlerine devam etmek isteyen öğrencilerin,
b) Daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenim gören ve KTO Karatay Üniversitesine kayıt yaptıran öğrencilerin,
c) KTO Karatay Üniversitesi programlarından birinde kayıtlı olup Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliği kabul edilen başka bir yükseköğretim kurumunun programlarında yaz öğretimi, özel öğrenci statüsü, Erasmus+, Farabi ve Mevlâna değişim programlarıyla öğrenim gören öğrenciler ile Uluslararası Değişim Programları kapsamında yurtdışında öğrenim gören öğrencilerin,
bu üniversitelerde alıp başarılı oldukları derslerden, muafiyet ve intibaklarıyla ilgili işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, KTO Karatay Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile 24/04/2010 tarih 27561 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu uygulama esaslarında geçen;
a)  AKTS: Her bir ders için, hedeflenen öğrenme çıktılarını gerçekleştirmeye yönelik iş yükünü ifade eden sayısal değeri,
b)  İntibak İşlemi: KTO Karatay Üniversitesine kayıt hakkı kazanan öğrencilerin daha önce herhangi bir Yükseköğretim Kurumundan alıp başardığı ve muaf sayıldığı derslere göre devam edecekleri yarıyıl/yılı belirleme işlemini,
c)  Komisyon: İlgili Dekanlıkça/Müdürlükçe oluşturulan, muafiyet ve intibak durumlarını inceleyen komisyonu,
d)  Muafiyet: Daha önce alınmış ve başarılmış ders/derslerin yerine, AKTS kredisi ve içerik uyumuna göre müfredatta bulunan derslerin denkliğinin kabul edilmesi durumunu,
e)  Ortak Zorunlu Ders: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil ile 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre iş güvenliği uzmanı olabilecek mezunları yetiştiren fakültelerde İş Sağlığı ve Güvenliği derslerini,
f)  Senato: KTO Karatay Üniversitesi Senatosunu,
g)  Üniversite: KTO Karatay Üniversitesini,
h)  Yönetim Kurulu: Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurullarını,
i)  Yükseköğretim Kurumu: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3’üncü maddesinin (c) bendinde sayılan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan kurumlarını,
ifade eder.
Muafiyet Başvuru Esasları
MADDE 5-(1) Üniversite ön lisans ve lisans programlarına kayıt yaptıran öğrenciler,
a) Bir defaya mahsus olmak üzere Üniversiteye kayıt yaptırdıkları ilk dönemde/yılda daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için en geç ders ekle-sil süresinin sonuna kadar başvururlar.
b) Öğrenci, ilgili Dekanlığa/Müdürlüğe daha önce almış ve başarmış olduğu derslerin hangilerinden muafiyet talep ettiğine ilişkin bir dilekçe ve ekinde daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu tarafından onaylanmış not döküm belgesini (transkript), ders içeriklerini ve ilgili akademik birim tarafından talep edilebilecek diğer belgelerin eklemesi gerekir.
c) Kayıt yapılan akademik yıla göre, beş akademik yıldan önce alınıp başarılmış dersler için muafiyet verilmez.
d) Bölümün/programın bitirme projesi kapsamında değerlendirdiği dersler muafiyet kapsamı dışındadır.
Muafiyet ve İntibak ile İlgili Hususlar
MADDE 6-(1) Muafiyet ve intibak işlemlerinde,
a) Başvurular 1 (bir) hafta içerisinde değerlendirilir. Değerlendirilen muafiyet ve intibak durumları komisyonun önerisi doğrultusunda Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır ve Öğrenci İşleri Direktörlüğüne gönderilir.
b) Öğrencinin ders muafiyet durumu, ilgili yönetim kurulunca değerlendirilip karara bağlanıncaya kadar öğrenci derslere devam eder.
c) Muafiyet istenen dersin; zorunlu/seçmeli durumuna veya adının eşdeğer sayılacak ders ile birebir aynı olmasına bakılmaksızın ders içeriği en az %80, dönemlik programlarda AKTS kredisinin en az % 65’i uyumlu ise eşdeğer kabul edilir. Yıllık uygulanan Hukuk Fakültesinde ise başarılan dersin AKTS kredi değerinin, muafiyet istenen dersin AKTS kredi değerinden eksik olması durumunda, başarılan dersin haftalık ders saatinin eşdeğer sayılacak dersin haftalık ders saatine eşit veya daha yüksek olması gerekir. Alan seçmeli dersler dışındaki sosyal, kültürel nitelikteki seçmeli derslere ilişkin muafiyetlerde bu şartlar aranmaz.
d) Tıp Fakültesinde dönem 1, 2 ve 3’te kurul derslerine, dönem 4 ve 5’te staj programlarına yönelik muafiyetin sağlanması için her bir yıl/staj içerisindeki ders müfredatının en az %85 ve üzerinde uyumlu olması gerekir.
e) Eşdeğer sayılması istenen bir dersin dili Türkçe veya İngilizce dışında bir dilde ise öğrenci tarafından onaylı Türkçe çevirisi sağlandığı takdirde değerlendirmeye alınır.
f) Türkçe olarak alınan dersler, yabancı dille okutulan derslerin yerine sayılmaz ve bu dersler için muafiyet verilmez. İngilizce olarak alınan dersler Türkçe olarak okutulan derslerin yerine sayılır.
g) Sadece yerel krediye göre kredilendirilmiş derslerin AKTS kredisi karşılıkları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
h) Öğrenci bir yükseköğretim kurumunda şartlı geçer bir not almışsa, o yükseköğretim kurumunun ilgili dersin geçilmesi için şart olarak aradığı hususun gerçekleşmiş olması halinde öğrenci o yükseköğretim kurumunda söz konusu dersi almış ve başarmış sayılır.
ı) Öğrencinin bir yükseköğretim kurumunda aldığı dersin notu sınamalı statü kapsamında ise, ilgili yükseköğretim kurumunun sınamalı statüdeki dersin geçilmesi için aradığı birden çok senenin ortalamasına ilişkin şart aranmaz. Ancak bu şart, öğrencinin sınamalı statüde kalan dersi aldığı yarıyıl/yıl ortalaması bakımından sağlanıyorsa öğrenci o dersi almış ve başarmış sayılır.
i) Muafiyet verilecek dersin not döküm belgesinde Başarılı/Geçti olarak belirtildiği durumlarda, bu ders için T notu verilir ve ortalamaya dahil edilmez.
j) Diğer yükseköğretim kurumlarından yapılacak ders muafiyet işlemlerinde; not döküm belgesindeki harf notunun tam karşılığı Üniversite harf notu sisteminde var ise aynı harf notu, bulunmayan dersler için Üniversite harf notu sistemindeki aynı harf grubunun en yüksek harf notu verilir. Başarı notu 100’lük sisteme göre düzenlenmiş ise; YÖK not dönüştürme tablosu kullanılarak 4’lük sisteme çevrilip Üniversite harf notu sisteminde karşılık gelen harf notu grubunun en yükseği verilir.
k) Muaf sayılan derslerin kayıt olunan bölüm/programdaki karşılığı olan AKTS kredileri mezuniyet için gerekli toplam AKTS kredisi hesaplamasına dâhil edilir.
l) Birden fazla ders, bir derse eşdeğer sayılmış ise, bu derslerin notlarının aritmetik ortalaması dikkate alınarak işlem yapılır. Bir ders, birden fazla derse eşdeğer sayıldığı takdirde, eşdeğer derslerin notları ilgili dersin harf notu dikkate alınarak sisteme girilir.
m) Ortak zorunlu dersler için örgün, çevrimiçi, açık veya uzaktan öğretim yoluyla alınıp alınmadığına bakılmaksızın muafiyet verilir.
n) KTO Karatay Üniversitesinde kayıtlı olan öğrenci, öğrenim süresi içerisinde başka bir programdan aldığı dersler için ortak zorunlu dersler hariç muafiyet talebinde bulunamaz.
o) Örgün olmayan (uzaktan eğitim, açık öğretim vb.) öğretim kurumlarından alınan derslerin eşdeğerliliği de geçerlidir.  
ö) Yatay ve dikey geçişle kayıt yaptıranlar hariç olmak üzere; Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce öğrenim gördüğü (mezun olup olmadığına bakılmaksızın) başka bir yükseköğretim kurumunda alıp başarılı olduğu derslerden muafiyet talebinde bulunmaları halinde; muafiyet alabileceği toplam AKTS kredi miktarı, o bölüm/programın toplam AKTS kredisinin %50 sinden fazla olamaz. KTO Karatay Üniversitesi öğrencisi iken indirimli/ burslu olarak tekrar aynı bölümü kazanan öğrenciler bu kapsam dışındadır.
p) Muaf olunmak istenen ön şartlı derslerin dersin ön koşulu var ise ve bu koşul sağlanmamış ise o ders için muafiyet talebinde bulunulamaz.
r) Zorunlu veya isteğe bağlı hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrencilerin, hazırlık sınıfının tamamlanmasının ardından kayıtlı oldukları programa başladıkları eğitim-öğretim yılının başlangıç tarihine kadar ilgili Dekanlığa/Müdürlüğe muafiyet ve intibak işlemleri için başvuru yapmaları gerekmektedir.
s) Yapılan muafiyet/intibak sonuçlarına itirazlar, muafiyet/intibak işleminin kesinleşip öğrencinin not sistemine girilmesinden itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde Dekanlık/Müdürlüğe dilekçe ile yapılır. İtirazlar Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.
ş) Muafiyet kararları Öğrenci İşleri Direktörlüğüne gönderilir. Kararda, öğrencinin daha önce almış olduğu dersin/derslerin kodu, adı, AKTS kredisi ve başarı notu ile muaf olunan edilen dersin kodu, adı, AKTS kredisi ve başarı notu ile hangi yarıyıla/yıla intibak ettirildiği belirtilir. 
İntibak Yarıyıl/Yılların Tespiti
MADDE 7-(1) Müfredattaki belli derslerden muaf tutulan öğrencinin, muaf olduğu AKTS kredisi toplamı göz önünde bulundurularak kaçıncı yarıyıl/yıldan başlaması gerektiğine komisyon tarafından karar verilir. Yarıyıl/yıl intibakı yapılan öğrencinin mezuniyetine kadar intibakı değiştirilemez.
(2) Öğrencilerin intibakı aşağıdaki tabloya göre yapılır.
Muafiyet Verilen AKTS Toplamı  İntibak Edeceği Sınıf
 00-39 AKTS kredisi  1.sınıf
 40-79 AKTS kredisi  2.sınıf
 80-149 AKTS kredisi  3.sınıf
 150 AKTS kredisi ve üzere  4.sınıf
 
Tıp Fakültesi için her yıl en az 60 AKTS, toplamda en az 360 AKTS olmalıdır.
Muafiyet Verilen AKTS Toplamı  İntibak Edeceği Sınıf
 00-60 AKTS kredisi  1.sınıf
 61-120 AKTS kredisi  2.sınıf
 121-180 AKTS kredisi  3. sınıf
 181-240 AKTS kredisi  4.sınıf
 241-300 AKTS kredisi  5.sınıf
 
(3) Not ortalamasına göre yatay geçiş ile kayıt yaptıran öğrencilerin intibakları, yatay geçiş yaptıkları sınıfın ilgili yarıyılına/ yılına yapılır. Bunun dışında kalanlar ile Merkezi Yerleştirme Puanına göre (Ek Madde 1) yerleşen öğrencilerin intibakları ise bu maddenin ikinci fıkrasına göre yapılır.
(4) Not ortalamasına göre ve merkezi yerleştirme puanı ile aynı programa yatay geçiş yapan öğrencilerin daha önceki programında geçirdiği süreler eğitim öğretim süresinden sayılır ve geçen süre kabul edildiği programın azami süresinden yarıyıl/yıl olarak düşülür. Merkezi yerleştirme puanına göre farklı bir programa yatay geçiş yapanlar ile açık ve uzaktan öğretimden ilişiği kesilerek merkezi yerleştirme sonucu Üniversiteye kayıt yaptıranların azami süreleri, programın azami süresinden kabul edildiği yarıyıl/yıl çıkarılarak hesaplanır ve bu süreler öğrenci bilgi sistemi, öğrenci kartında yer alan ilave dönem kısmına dönem bazlı işlenir.
Hazırlık Sınıfı Muafiyet Esasları
MADDE 8- (1) Üniversitede yabancı dille öğretim yapılan veya zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlarına kayıt yaptıran öğrencilerin Yükseköğretim Kurulunun ve Senatonun eşdeğerliğini kabul ettiği ulusal veya uluslararası yabancı dil sınavlarından istenen puana sahip olanlar Yabancı Dil Hazırlık programından muaf tutulur.
(2) Yükseköğretim Kurulunun eşdeğerliğini kabul ettiği uluslararası sınavların geçerlik süresi gözetilerek sınav notunun teyidi ilgili kurumların kuralları gereğince yapılır.
(3) Yükseköğretim Kurulunun tanıdığı bir yükseköğretim kurumunda, son üç akademik yılda, yabancı dil hazırlık programına devam ederek başarısını belgeleyen öğrenciler muaf sayılır. Aksi takdirde, Üniversitenin düzenlediği muafiyet sınavından geçerli not almak zorundadırlar.
(4) Resmi dili kayıt olunan programın yabancı diliyle aynı olan eğitim programlarına kayıtlı öğrencilerin muafiyet talepleri kabul edilir.
(5) Anılan şartları sağlayamayan öğrenciler, Yabancı Dil Hazırlık Sınıfına devam ederler.
Dikey Geçişe İlişkin Esaslar
MADDE 9-(1) Dikey Geçiş Sınavı ile lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilerin muafiyet ve intibak işlemlerinde Meslek Yüksek Okulları ve Açık Öğretim Ön lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(2) Dikey Geçiş sınavı ile kayıt yaptıran öğrencilerin daha önceki programında geçirdiği süreler eğitim öğretim süresinden sayılır ve geçen süre kabul edildiği programın azami süresinden yarıyıl/yıl olarak düşülür.
(3) Üniversitede yabancı dille öğretim yapılan lisans programlarına kayıt yaptırma hakkı kazanan öğrencilerin lisans programına başlayabilmeleri için 8. maddede sıralanan şartlar yerine getirilir.
(4) Dikey Geçiş Sınavı ile yerleşen öğrencilerin intibakı aşağıdaki tabloya göre yapılır.
Dikey Geçiş (Tablo 2)
 Muafiyet Verilen AKTS Toplamı  İntibak Edeceği Sınıf
 0-79 AKTS  2.sınıf
 80 AKTS ve üzeri  3.sınıf

Erasmus Değişim Programlarına İlişkin Esaslar;
MADDE 10- (1) Erasmus Değişim Programı kapsamında yurt dışındaki üniversitelerden alınacak dersler ve bu derslerin karşılıkları yurtdışına gitmeden önce ilgili bölüm/program Erasmus Koordinatörü tarafından belirlenir.
(2) Ders seçimi yapılırken bir yarıyıl için 30 AKTS kredi, bir yıl için 60 AKTS kredi hedeflenmelidir. Başarılı sayılan öğrenciler, Türkiye'ye döndüklerinde eğitimlerinin yurt dışında geçirdikleri yarıyıl/yılı Türkiye'de geçirmiş gibi sayılır.
(3) Erasmus Değişim Programı kapsamında yurtdışındaki üniversitelerden alınan tüm derslere ait notlar başarılı ya da başarısız olması ayırt edilmeksizin KTO Karatay Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 24. maddesindeki tabloya göre harf notuna çevrilir ve öğrencinin transkriptine işlenir.
(4) İlgili öğrenciler başarılı oldukları derslerin AKTS kredisi toplamı karşılığı kadar dönem sınırlandırması olmaksızın komisyonun önereceği derslerden muaf olurlar. AKTS kredisi ve içerikleri dikkate alınmak suretiyle, yurt dışında alınan tek bir ders, öğrencinin müfredatındaki birden fazla derse eşdeğer sayılabilir.
(5) Öğrencinin Erasmus Değişim Programı kapsamında gittiği üniversitede alınacak derslerde farklı sebeplerle değişiklik yapılması zorunluluğunun doğması halinde, yeni alınacak veya değiştirilecek dersler için ilgili bölüm/program Erasmus Koordinatörü onayı alınır. Öğrencilerin öğrenim protokollerinde yer aldığı halde kayıtlandığı dersi/dersleri Erasmus Koordinatörlerinin onayını almadan bırakması vb. nedenlerle, transkriptlerinde yer almayan derslerin notları, Üniversitemizde “FF” olarak kabul edilerek transkriptlerine işlenir.
(6) Yurtdışındaki üniversitelerde alınan dersin Üniversitemizde eşdeğeri/karşılığı olan dersin/derslerin Çift Ana Dal Programı veya Yan Dal Programı’nda yer alması halinde bu dersler, ilgili ÇAP/Yandal Koordinatörü tarafından ders eşdeğerlik tablosunda imzalanır. Bu dersler, ÇAP/YDP transkriptinde gösterilir. Diğerleri Ana Dal transkriptinde yer alır.
Bu Yönergede Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 11-(1) Bu yönergede yer almayan konularda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, KTO Karatay Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olmamak şartı ile Üniversite Senatosunun kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 12-(1) Bu Yönerge KTO Karatay Üniversitesi Senatosunun kabul ettiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13-(1) Bu uygulama esaslarını KTO Karatay Üniversitesi Rektörü yürütür.